10.09.2008

Bak rattet på taxi i Egypt

Jeg hadde besøk av mine venner Kjetil Moi og Lisbeth Hurvedal og vi skulle på utekino i El Gouna, en time fra byen min Hurghada.

Etter vi hadde sett halve Batman Begins (de skjønte ikke at filmen hoppa, jeg prøvde å forklare på engelsk, men alle egypterne pratet kun arabisk) skulle vi hjem og prøvde å praie taxi. Etter en god halvtime fikk vi skyss. Han spurte om jeg ville kjøre for spøk, siden han skjønte jeg bodde her etter jeg utøvde litt arabisk lingo. Kjetil Moi var deppa etter kun halv film, sulten og hadde lavt blodsukker og orket ikke noe kødd fra min side nå. Men nei, jeg hadde denne ene sjansen og jeg måtte jo bare ta den.

En typisk taxi i Egypt

Ut på hovedveien bar det, en skrøpete Daewoo Lanos, likt mange andre taxier blandet jeg meg inn i trafikken. Kjørestilen er meget ulik den vi har i Europa, her fins det ikke veikryss eller lys. Om man skal inn en plass må man kjøre til endes i veien og snu i en åpen midtrabatt for så å snu i retningen innkjørselen din ligger. I tillegg er det ikke mye hastighetskontroller eller lover, noen skilt her og der er kun for pynt. Setebelter skrantet det også på, men jeg sørget for at Moi og Lisbeths fungerte. Vi tok ikke noen sjanser utover det vi allerede hadde tatt.

Når man møter andre biler i mørket har man lysene på parklys for så å blinke litt med fjernlyset for å vise: "her kommer jeg". I tillegg kan man tute litt for å si "god morgen" eller "din idiot". Andre måter man kan si "din idiot" på er å krysse den andre bilen veldig nærme i høy hastighet, litt som om man "ønsker" å gi de en bulk i den "smarte" kjørestilen deres. Man kan også kjøre foran bilen og bremse på fullt volum slik at bilen bak må gjøre det samme for å unngå å krasje. De har eget tutestpråk i Egypt. Jeg fikk også høre at om man tuter to ganger før man nærmer seg en annen bil, fraskriver man seg alt ansvaret om en ulykke skal skje. Vet ikke helt hvor mye jeg skulle stole på alt dette, så jeg tok en europeisk kjørestil i egyptisk taxi. Holdt fartsgrensene og kjørte med vanlig lys. Kjetil Moi klaget hele veien, jeg stortrivdes hele veien :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar