10.09.2008

Dykking i gammel hippie landsby Dahab

I april 2007 dro jeg og min kamerat Kjetil Moi på tur til Sharm el Sheik, en by på sørspissen av Sinaihalvøya i Egypt. Målet var å dykke, ta Advanced lappen og bli brune på den hvite norske kroppen.

Etter fullendt kurs i den marine og alltid fantastiske nasjonal parken Ras Muhammed, ble vi spurt av vår norske instruktør fra Risør om vi ville bli utfordret på dykkeferdighetene vi nettopp hadde tilegnet oss. Vi dro med bil gjennom ørkenen, over småfjell og mellom vakre passasjer, i noen timer til vi kom fram til en liten landsby kalt Dahab. Denne byen hadde tidligere vært fiskerlandsby før backpackere inntok de få "hostelene" som gjorde byen til et kjent reisemål for bereist ungdom og hippier. Nå er byen et mer turistifisert sted med hotell og resorter. På mange måter liker jeg ikke denne "fremgangen" i alle byer hvor turismen plutselig kan blusse opp, pengene er i hodet på for mange folk med makt!


Litt i utkanten av Dahab finner man noen av de største skattene under vann i Rødehavet. The Blue Hole er en korallvegg formet som en sylinder, som starter fra rundt 5 meter og ned til 130 meter. Dette er en populær plass for fridykkere å sette ny rekorder på grunn av dybden og forholdene. Da vi var der prøvde den verdenskjente fridykkeren fra Sverige, Annelie Pompe, å slå ny rekord. Vi satt ved siden av henne på beduin caféen da hun mediterte. Jeg ble med en gang interessert i hva ho holdt på med og har siden vært fascinert av fridykking.

Mens hun fridykket var vi rundt 100 meter ifra the Blue Hole og dykket vertikalt ned 30 meter i en hule kalt the Bell. Dette var min første opplevelse av klaus under vann, men det gikk veldig greit, jeg var mest i ekstase. Kunne ikke tenke på å få kalde føtter nå, jeg hadde jo dykkere under og over meg og ingen utgang før i bunnen. Vi fortsatte videre mot the Blue Hole etter utgangen og kom til fantastiske vegger av koraller, harde og bløte og masse fisk. Rundt 50 meter nedenfor the Blue Hole er det en åpning kalt the Arch, som flere fridykkere har klart å svømme gjennom, på et pust! Dessverre er det mange som ikke har klart alle disse prestasjonene rundt the Blue Hole like godt som andre profesjonelle utøvere, derav navnet: "World's Most Dangerous Dive Site".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar