10.09.2008

Dykking nær Sudan grensa i Hamata

(DYKKEVIDEO KOMMER SNART)

I april 2010 dro jeg på det som godt kan kalles en spontantur til Egypt. Jeg bestilte billett 7 timer før jeg dro og klarte meg såvidt til flyplassen på grunn av at jeg slo av alarmen i søvne. Takk for kjapp tur til flyplassen Rune Kjetså :)

Jeg skulle ned for å filme en gruppe dykkere som skulle prøve ut det nyeste senteret til Aquarius i Hamata. Hamata er det mest sørligste punktet i Egypt for turist dykking., bare to timer fra grensa til Sudan. Ettersom senteret ikke var helt ferdig, foregikk all briefing og ordning av utstyr på båten. Dette er liveaboard båten til Aquarius hvor man har soveplasser og stor stue i forhold til de mindre båtene. Jeg var heldig som var med på denne turen, kanskje jeg var med å filme plasser ingen hadde filmet før. Det sies at jo lenger sør man dykker i Rødehavet, jo mer spesielt blir det på grunn av at det ikke har vært mange turister her og det likner Rødehavet slik det var for 30 år siden på Kaptein Cousteau sin tid.


Gruppen besto av en 5-6 russere som var habile dykkere, dvs, enda lettere oppgave for meg å filme dem da de har god oppdriftskontroll og kan leke seg litt foran kamera og se godt ut. De første dykkene våre tok vi som check dives for å komme i gang, og utover uken fikk jeg med meg dykk jeg aldri kommer til å glemme. 2-3 dykk hver dag er litt lite syns jeg når man sjeldent kan besøke slike plasser, men det var dette som var planlagt fra russernes side. Korallene var friske og i mangfold i Hamata og det er godt å se i kontrast til mange andre korall økosystemer som sliter på grunn av global oppvarming og bleking. Vi oppdaget mange forskjellige korallfisk, murener og blå prikket rokke. Etterhvert prøvde vi oss også rundt i laguner som populært inneholdt delfiner, vi jaktet rundt i zodiacen vår, men til ingen nytte. Delfinene hadde valgt denne ene dagen jeg var her til å ikke komme!

På et av de siste dykkene vi hadde i et svært grottesystem, rundt 15 meter dybde, svingte korallene seg i buer og vegger for å lage en fantastisk labyrint med lang sikt og farger som jeg ikke ser mange plasser. Murener stakk hodene ut av hull og nakensneglene slappet av på kantene. Over oss kunne vi se sola stråle gjennom hullene på toppen av revet for å lyse veien vår fram til utgangen. jeg var sist i gruppa og etter alle var utenfor ble jeg igjen og filmet en murene på 2 meter som plutselig svømte over meg. Å se murener svømme i det fri er et sjeldent syn da de oftest ligger i hulene sine og myser ut mot alle andre. Solastrålene ble nå delt av murenen og skapte et kjempefint bilde. Fargenyansene i grotter under vann må bare oppleves.

Etter dykket hadde jeg svært lite luft igjen, rundt 50 bar, nok til å avslutte. Men da kom et enda sjeldnere syn meg i møte. En green sea turtle. Han spiste blant bløtkorallene som ha liker best, da han oppdaget me og begynte sakte i bakke ut fra atollen slik at han kunne svømme bort fra meg. Han var treg, noe som folk tror skilpadder er, men de kan faktisk svømme opp mot 30 km/t om de føler de er truet. Dette skjedde meg en gang i Thailand da vi overrasket oss selv og skipadden på et korallrev. En fantastisk skilpadde! Tilbake til Egypt, da skilpadden svømte sin vei holdt den bare en dybde på 5-10 meter, noe som passet meg utmerket siden jeg hadde lite luft igjen og man puster mindre jo mindre trykk det er. Fra min høyre øyekrok kunne jeg skimte en skugge. Enda en skilpadde kom mot oss. Eller mot han, det var en hunn skilpadde. De var tydeligvis et par da de begynte å sirkle hverandre akkurat som en pare dans. Jeg forestilte meg at dette var deres måte å kline på, noe som en video jeg snart skal laste opp beviser! Mon tro hva de gjorde bak korallbuskene etter jeg var ferdig å filme dem :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar