10.09.2008

Feire Ramadan som utenforstående

Ramadan er den niende måneden i den islamske kalender og islams fastemåned. For meg som kristen var opplevelsen av å bo, reise og jobbe sammen med muslimer denne måneden en blandet følelse av inntrykk.

Jeg jobbet som undervannsfilmer og kollegaene mine som jobbet på båten eller under vann vil jeg si er spesielt utsatt for dårlig humør, tørst og sult denne fastemåneden på grunn av at vi oppholdt oss mye i sola med hardt arbeid. Under Ramadan kan man IKKE spise, drikke, røyke, krangle eller ha sex. Muslimer gjør dette for å rense seg, være lydig og utholden. I tillegg er bønnene viktig elementer denne måneden. Ofte ser man muslimer med mørke flekker i panna, som de har fått fra bønneutførelsen ved å senke hodet ned i teppet. Etter klokken 18:00 er sola gått ned og de kan innta "frokost". Man kan spise helt til solen går opp igjen, rundt klokken 05:00.

Jeg var i El Quiser sør for Hurghada på denne tiden, på vei tilbake fra fotooppdrag i ørkenen med sjefen min i Aquarius Diving Club. Vi skulle besøke en venn av han i byen og klokken nærmet seg Ramadan frokost. Jeg så selvfølgelig for meg en typisk egyptisk frokost med brød, egg, ost og søtt, men jeg skulle ta veldig feil. På bordet kom først dadler, noe som er forretten i alle Ramadan måltider. Jeg fikk vel rundt en 15 store dadler i lake, mye, men kjempegodt. Etterhvert kom mer og mer på bordet, servert av de andre familiemedlemmene som spiste på et eget rom, borte fra mennene. Det var blant annet omelett, grønnsaker, frukt, urter, bønner, linser, pasta, lam og kylling kjøtt og ris lagd på flere forskjellige tradisjonelle vis. Det mest særegne jeg fikk i meg var solstekt vaktel fugl. Vanligvis spiser man med et brød som klype i fingrene og tar deretter mat rundt på fatene. Nydelig! Mitt beste måltid i Egypt.

Det er ikke sant det som reiseselskapene sier om å holde deg borte fra muslimske land under Ramadan. Ramadan er en opplevelse i seg selv da man lett kan bli invitert hjem på forskjellige måltider om man har kjennskaper til noen lokale. Spesielt alle mellom måltidene med søte bakervarer som det arabiske kjøkken er kjent for.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar