10.09.2008

Harvest Festival i Kota Kinabalu

Harvest festivalen feires i Malaysia ved Kadazan stammen av Sabah hver mai med takknemlighet dedikert til ris gudene. Kulturelle show, utstillinger, bøffel løp, og andre tradisjonelle spill er avholdt. Jeg fikk oppleve denne festival med min host, Rita.

I Kota Kinabalu bodde jeg hos en venninne, Rita, jeg hadde fått gjennom førstemann jeg bodde hos, Kuni, i KK. Hun jobbet i et reiseagent firma og hadde mye reiseefaring. Denne dagen guidet hun meg rundt og introduserte meg for de forskjellige stammene representert i Borneo og ved festivalen.

Alle stammer har en særegen arkitektur og de hadde bygget hvert sitt hus, noen typer var såkalte langhus og andre var bygget mer i høyden med lagringsloft. Kostymene og tatoveringene symboliserte de ulike typene folkeslag og de myteomspunnede "hodejegerne" hadde spesielle hatter som de var stolte av. Vi gikk gjennom hvert hus, til og med huset fra stammen til Rita hvor jeg fikk prøvd tyggetobakk for damer og røyketobakk for menn. Utenfor fikk jeg se en sme som laget kniver og macheter med de fattigste verktøy og metoder. Virkelig inspirerende hvordan jungelfolket har klart seg gjennom mange generasjoner. Musikk, perkusjon og dansing er en viktig del av kulturen og de identifiserer seg med bevegelsene og de spesielle instrumentene.

Jeg fikk prøvd nye ting denne dagen. En gammeldags trampoline bygget av treverk og en artig konstruksjon. Jeg spiste også grillet kylling rompe og innvoller, kokoskake med mer. Nam nam!

Utrolig å få en opplevelse av nesten alle stammene i Borneo representert på en plass under en festival hvor folk er gavmilde og blide. Men hei, her i Sør-Øst Asia er de gavmilde og blide nesten hele tiden utenom og :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar