10.09.2008

På jakt etter oldgamle hieroglyfer og inskripsjoner i den Arabiske Ørken

Jeg ble spurt av sjefen for Aquarius Diving Club i Rødehavet om jeg kunne være fotograf for et oppdrag i den Arabiske Ørken. Vi skulle finne og ta bilder av eldgamle inskripsjoner og hieroglyfer rundt om i ørkenen for å promotere ekskursjoner. Faktum at den muslimske fasten Ramadan holdt på under reisen gjorde ikke situasjon lettere!


Vi startet med å kjøre 3-4 timer vestover rett inn i ørkenen med to pick-uper. Det å kjøre i ørkenen er meget farlig for uerfarne på grunn av at synet kan lure en med alle humper og høydeforskjeller. Vi holdt på å gå rett i frontruta med setebelter på et par ganger da vi måtte bråstoppe for humper som plutselig dukket opp. Lyset og nyansene i ørkenen vrir synet ditt så du blir helt tullerusk. Det hjalp kanskje ikke at han jeg satt på med (sjefen for beduin leiren) kjørte i 110 km/t noen plasser :)

I den andre bilen satt sjefen min og en eldre herremann i den tradisjonelle ararbiske drakten "dishdasha" som var vår guide i ørkenen. Hvordan han fant rundt i ørkenen er fremdeles en gåte for meg. Han har hvertfall brukt mye tid der ute, det er sikkert.


I flere steinbrudd og småfjell fant han frem til inskripsjoner som lignet dyr og folk. Jeg kjente igjen kamel, elefant og fjellbukk. I tillegg var det mye rare symboler som lignet de på kortstokken, og sjefen min sa dette var navigasjonssystem som nå var berettet i stein for videre generasjoner. Mon tro GPS'en kommer herfra! Etterhvert fant vi også hieroglyfer midt i ørkenen, bare èn plass i en sprekk mellom to fjellplater hadde noen hugd inn disse nydelige symbolene som betydde noe ukjent. Jeg følte meg beæret over å ta bilde av disse som var over 3500 år gamle. Området på utsiden så sikkert annerledes ut på den tiden med handelsreisende arabere på hest og kameler, gulljegere, ville dyr i fleng og sikkert en egyptisk konge som hadde passert her en dag i de gyldne tider. Etterhvert fant vi oss lunsj, eller det vil si, jeg spiste lunsj, egyptisk brød med ost, mens de andre svettet videre i fasten under skyggen. Jeg gikk litt unna og nøt resten av lunsjen samt vannet fra en oase.


Videre oppover i ørkenen kom vi til gamle gullminer som det finnes mange av i Egypt. Egypt er sikkert et av de land som for mange 1000 år siden trengte mye gull med tanke på de egyptiske kongefamilier og deres behov. Vi var over og under jorda, sjekket ut gulltunneler med lite produktivitet igjen, men spennende å se. I tillegg fant vi stener som de hadde brukt til å utvinne gullet. Vi tok med oss en for utstilling i beduin leiren vi hadde camp og hvor turistgjestene i fremtiden vil menge seg. Den natten sov jeg under åpen himmel, alene i beduin leiren hvor stjernene førte meg videre i drømmeverden om oldtidens Egypt. (Og jeg hadde fått evigvarende arabisk sand i kamerautstyret mitt)

Gamle sten gullutvinnere
Beduin leir for turister
Her overnattet jeg
Gamle gullminer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar