12.09.2008

Undervannsfotograf i Hurghada

Jeg befinner meg i Hurghada, Egypt, og jobber som undervannsfotograf for Aquarius Diving Club. Jobber går ut på å filme gjester på snorkle- og dykkebåtene, over og under vann. Dagen starter rundt kl.09 til kl.18-20, avhengig av når jeg redigerer dagsfilmen. Det skjer alltid noe nytt hver dag, siden det er nye gjester og nye plasser å snorkle ved. Jeg kan ikke jobbe som undervannsfotograf på dykkebåtene enda, på grunn av at jeg mangler Divemaster lappen som gjør meg til en mer selvstendig dykker. Men den er underveis, siden jeg snart er ferdig med Rescuediver lappen som er steget før Divemaster. Å snorkle i det Rødehavet er helt fantastisk. Følelsen av å flyte rundt mellom koraller og mangfoldige dyrearter er en helt spesiell og ubeskrivelig følelse. Spesielt når man jobber med det hver dag og er så heldig å presentere havet for andre.

Dyr fascinerer meg generellt, og jeg håper en dag at jeg skal jobbe med dyr. I Hurghada har jeg muligheten til å se mange forskjellige av dem. Jeg gleder meg spesielt til oktober da det er haisesong her. Da kan jeg få muligheten til å se hvalhai (verdens største fisk ca.15m), whitetip reef hai osv. Til nå har jeg sett nemofisk, napoleonfisk, løvefisk, delfiner, giant moray eel (som angrep meg, heldigvis ingen skade skjedd) m.m.

Jeg er så heldig at jeg har blitt valgt ut av sjefen min til å være med å redigere en promo film for Aquarius nasjonalt. De har rundt 10 dykkesentere i Egypt og filmen skal brukes internasjonalt de kommende år for å dra flere gjester til senterene.

I tillegg har Aquarius ekskursjoner til en beduin (nomadiske arabere) leir i Port Ghalib, Marsa Alam. Der var jeg forrige uke for å ta bilder og video. Den første dagen råkjørte vi rundt i ørkenen i 8 timer for å ta bilder av ca. 5500 år gamle inskripsjoner og hieroglyfer. Deretter var vi i beduin leiren et døgn og det ble et minne for livet. Vi drakk gabana (beduinsk kaffe laget helt fra bunnen av og må tradisjonellt sett drikkes 3 ganger), spiste ramadan frokost og fikk fullt privat beduin show pga jeg skulle ta bilder av alt dette. Når vi skulle sove fikk jeg beskjed om å bare finne meg et sted. Først prøvde en av beduinene å gi meg et bord med teppe, som sto midt ute på plassen, men det var litt hardt. Så etter de hadde lagt seg krøp jeg meg inn i beduin-teltet.

Dagen etter var vi ved dykkersenteret vårt i Marsa Alam som må være en av de fineste plassene jeg har vært på til nå. På stranda var det hengekøyer som jeg slappet av i på dagen, og ovenfor stranden var bungalowene som jeg overnattet i. Der ble jeg også tatt inn i varmen av vennlige arabere som synes det er status å ha meg som venn og spise ramadan frokost med.

Alle kveldene jeg var i Marsa Alam fikk jeg være med på ramadan frokost. Ramadan er Islams fastemåned og i år foregår det i september. Muslimene faster for å erfare de fattiges situasjon, få indre renselse og for å takke Allah. Fasten brytes ved solnedgang med en forrett av dadler og vann (som kun er for ramadan!). Man kan kun spise når solen er nede (kl.18 til 03). Den siste dagen da vi dro hjem var vi innom El Qosseir hos noen bekjente og spiste ramadan frokost. Da var det mye forskjellige på bordet som alltid: dadler i vann, hegre stekt i sola, ris, sauser, grønnsaker, kjøttbiter, pitabrød, grøt, pannekaker med krem osv. Vi avsluttet måltidet med te og vannpipe. Jeg ble mett!

Jeg har det helt ekstraordinært her i Egypt. Jeg gleder meg til å utforske mer av landet siden det har mye kultur og historie å by på.

Å handle og spise her er billig. Man betaler rundt 50 kroner for et ganske bra restaurant besøk. Og i bakgatene finner man caféer med de beste ferskpressa juicer for 1 krone.

Jeg har fått gode venner innenfor videoteamet, en engelsk, en sør-afrikaner, arabere og en dansk som jeg pleier å henge med. På båtene har jeg også fått mange arabiske venner og derfor har jeg blitt bedre til å snakke arabisk. Gleder meg til den dagen da jeg halvveis kan holde en samtale på arabisk.

15 kommentarer:

 1. KJETIL; DU ER SJEFEN!

  SvarSlett
 2. Kjempekult!
  Sitter her på lørdagskvelden å leser om dine spennende opplevelser.
  Vi skulle likt å dykke der og opplevd litt av den gamle Egyptiske kulturen.Kanskje det blir en tur på oss en gang i fremtiden.
  Lykke til i Egypt Kjetil.
  Hilsen onkel og tante på Rannekleiv.

  SvarSlett
 3. Hei Kjetil!

  Flott at du har lagt ut en spennende fortelling om hva som skjer. Kanskje si e likte di med haien!!

  Vi ser frem til å komme en tur og ta del i dine opplevelser.

  Pappa

  SvarSlett
 4. kjempegøy med blogg, kjetil!!
  misunner deg skikkeli merker jeg.. håper og tror du har det fint. ikke glem bloggen, kjempegøy å lese :)
  elisabeth

  SvarSlett
 5. Sava Kjetil!!!! Savner deg noe så inn i hampen, bestemte meg her og nå for at jeg skal ned å besøke deg!! Gleder meg allerede som en unge..

  Har en ny sang til deg;
  The Kinks - I'm not like everybody else
  Minner meg om deg! Du er konge!

  SvarSlett
 6. Halla Kjetta!
  Fantastisk å lese hvordan hverdagene dine er... Høres jo helt fantastisk ut, og jeg gleder meg til å besøke deg!
  Finn ut når det passer for deg, så dukker jeg å daniel opp:P
  Vi er sykt gira!!
  snakkas !

  SvarSlett
 7. Hei sveis kjære sønn!

  Du er god. Du hadde en drøm og nå er den i god fart til å bli oppfylt, det er supert. Spennende å lese hva du opplever og kjempeflott med bilder. Eventyrlysten er du og det er interessant å følge deg. Gleder meg enormt til å besøke deg.

  God klem fra mamsen

  SvarSlett
 8. El salam alykom Kjetil!
  Fett å lese hva som skjer!

  SvarSlett
 9. Hei Kjetil!
  Gøy å lese om dine opplevelser. Ha en fortsatt fin reise og koz deg i det flotte været.

  Hilsen
  Farmor

  SvarSlett
 10. Kjære Kjetil!

  Vi ønsker deg alt godt. Vær nå forsiktig på havet. Vi tenker på deg. Høres ut til at du opplever mye spennende. Vi følger med deg.

  God klem fra far og mor

  SvarSlett
 11. Kjære Kjetil!

  Nå er det bare noen dager til vi kommer, sees til helga. Tenkte kanskje Gabriellas sång (Helen Sjöholm; Stefan Nilsson) var kul å høre på nede i Egypten!

  Greetings from your dear Mum!

  SvarSlett
 12. Hei Kjetil.
  Du må ha en riktig god helg, og så må du ta deg godt av de gamle som kommer på besøk.

  Vi snakkes.

  SvarSlett
 13. Hei Kjetil!

  Etter en uke i Hurghada og en dags tur til Luxor i sammen med deg, ser vi at det er et spennende land du har tatt foreløpig bolig i og mange hyggelige Egyptere. Fantastiske snorkle og dykkerturer i "akvariet" på utsiden av Hurghada. Lykke til med dykkerlappen til Lisbeth og Kjetil Moi med sine dykkerturer.

  Tace care!

  Mamma og Pappa

  SvarSlett
 14. Så morro Kjetil! Imponerende.. Misunner deg litt som er ute og opplever verden. stå på!

  SvarSlett
 15. Det første jeg la merke til på lunsjbildet var damene i vinduet, who can blame me?!

  Stort å følge deg!

  SvarSlett