10.09.2008

Utforsker skjulte pyramider i utsiden av Kairo

Jeg og Will var på vei til Kuala Lumpur, vi skulle ta flyet fra Kairo flyplass. Først skulle vi møte en kompis av meg i Kairo som jeg tidligere hadde bodd med i Hurghada. Han kom opprinnelig fra en landby 4 timer fra Kairo og dette var vårt utgangspunkt for de nærmeste dagene. Vi dro dit på natta og fikk se en nydelig soloppgang i ørkenen, en av de fineste måtene å oppleve en soloppgang på.

På programmet sto en "ukjent" pyramide kalt Meidum. Den er ukjent på grunn av at den ligger langt vekk fra Kairo og få turister besøker denne plassen. Pyramiden er antatt å ha vært opprinnelig bygget for Huni, den siste farao i tredje dynastiet. Vi fikk muligheten til å gå flere titalls meter under pyramiden fra inngangen for å se hvordan den er på innsiden. Dette tenkte jeg var mye bedre enn å se på pyramidene i Giza hvor man sikkert må stå utenfor ved avstengninger. Jeg fikk gå på innsiden av pyramiden hvor få folk hadde vært og hvor et skjult gravkammer ligger en plass, bygget av arabere for over 3000 år siden.

Etter en opplevelse utenom de vanlige ble det bare bedre. Nå skulle vi nedstige i en "Mastaba". En Mastaba er et gammelt egyptisk gravkammer i form av en flattaket, rektangulær struktur med ytre skrå sider som markerte gravstedet for mange eminente egyptere av Egypts gamle periode. Tunnelen ned i dette kammeret er bratt, ekstremt smal og trang. På bunnen er det relativt romslig og det inneholder det første eksempelet på en rød granitt sarkofag kjent i antikken. Jeg ble skitten på alle sider av kroppen da jeg krabbet ned i halvmørke uten sikring på meg selv eller i vegger. Dette kunne nok rase sammen når som helst og varmt var det heller ikke i forhold til de vanlige 35 celsius over bakken. For en opplevelse jeg fikk være med på, klatre meg frem i gravkammere fra oldtidens Egypt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar