30.05.2011

Dette trenger du til en reise

Det er mange som drømmer om å ta på seg sekken og fly avgårde på tur. For deg som vurderer å legge ut på en lengre reise, her er hva du bør å fikse før avreise..


Som vanlig får du noe stemningsmusikk å sette på før du leser videre.

Turene hvor man bare kan hive seg på et fly og reise avgårde med en gang er fantastisk gøy, men ikke alltid like lett å gjøre. 

Noen turer/destinasjoner krever noen forberedelser og planlegging. Her har du en idiotsikker plan på hva du bør ha i boks før du setter deg på flyet - spesielt om du skal utenfor Europa.


Hvor vil du reise?

Dette er jo kanskje det viktigste spørsmålet. Man forbereder seg på forskjellige måter til en reise til Malta fremfor Uganda. Det finnes mange gode reisesider hvor man kan få inspirasjon til reiser. Lonely Planet sine sider er de jeg har brukt mest. Her finner du både presentasjoner av land og andre spennende reiseartikler. Det beste med siden er det enorme nettverket av reisere som bruker forumet på siden. Her kan du spørre om alt fra å få laget en reiserute for 3 måneder i Kina til hvilke lokale restauranter i Kampala man bør holde seg unna. National Geographic har også noe spennende lesestoff. Har du en drømme destinasjon? Eller velger du å rulle globusen og reise dit pekefingeren stopper globusen?

Sett opp et budsjett

Selv om jeg ikke har gjort dette har jeg noenlunde peiling på hvor mye de forskjellige landene vil koste og hvor langt jeg vil komme med det jeg har spart opp. Men det kan være en fin motivasjonsfaktor og veldig oversiktlig å ha laget et budsjett i god tid før avreise. Følg linken her for å lese mer om daglige kostnader i forskjellige land - det gjør det litt lettere å sette opp et budsjett når du vet hvor du skal reise.

Sjekke flypriser

Om man er lur og vet hvilke sider man skal bruke kan man ofte spare flere tusenlapper på å bestille på rette sider, til riktig tid på døgnet osv. Nå regner jeg med at du har bestemt deg for hvor du vil. Da er det bare å bestille flybillett. Man trenger ikke være ute i god tid med å bestille dette, men det kan være økonomisk lurt - samtidig som det er deilig å vite når man setter seg på den første flyturen. Jeg har kun brukt Momondo til å finne flybilletter - og vært veldig heldig med billige og gode flybilletter her. Undersøkelser viser faktisk at det er billigst å bestille flybilletter på tirsdager rundt kl 15 - slutten av uken er ofte dyrest å bestille på.

Vaksiner

Når du har bestemt deg for hvor du skal kan vaksiner være lurt å sjekke opp. Trengs det vaksiner dit du skal? Her finner du en full oversikt over hvilke sykdommer man vanligvis vaksinerer seg for og i hvilke land man trenger de forskjellige vaksinene. Uansett hvor du er anbefaler jeg å vaksinere seg ved kommunale vaksinasjonskontor - om du har tid til å vente et par uker på å få time. Haster det er private vaksinasjonskontorer fint, men litt dyrere enn kommunale. Sjekk sammenligning av priser her.

Reiseforsikring

Reiseforsikring er et must å ha når du skal reise. Man kan føle at det er sure penger å bruke, men forsikring er utrolig viktig uansett. Les deg opp på forskjellige selskaper og finn et som passer dine kriterier godt. Jeg endte opp med Gouda Reiseforsikring - Gouda Helårsforsikring verden. Forsikringen gjelder for et år og gjelder for alle reiser som er på maksimum 45 dager. Om jeg da blir borte lenger enn 45 dager, uten å komme innom Norge, må jeg fylle på med f.eks Ungdomsreiseforsikring verden. Min forsikring dekker alt fra reisesyke, hjemtransport, reisegods, hjemkall, rettshjelp, avbestlling osv. Det som er litt unikt med Gouda er at de også dekker ekstrem sport/aktiviteter på standard forsikringen.

Reiseutstyr

Reiseutstyr avhenger også helt av hvor du reiser. Jeg har kjøpt så og si alt reiseutstyr gjennom Nomaden i Oslo. Sekken fant jeg hos Chillout i Bergen. Bruk god tid til å velge sekk og prøv sekken før du kjøper den - ryggsekken skal tross alt være ditt hjem noen måneder. Her finner du pakkelister til alt fra safari, business, storby og verden rundt. Her er det også helt opp til deg selv hva du ønsker å reise med, men om du skal på til afrika/asia kan noe av dette være lurt å ha med: Silkelakenpose, pengebelte, hodelykt, førstehjelpssett, myggnett osv. Sjekk nomadens sine sider for flere ideer!

Sjekk passet

Foruten reiseforsikring er passet det viktigste reisedokumentet ditt på tur. Husk at i mange land kreves det at passet ditt er gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst.

Om du mister eller blir frastjålet passet ditt på tur er ikke alt håp ute - du skal nok komme deg hjem. Har opplevd å bli frastjålet pass selv, ingen moro opplevelse - men veldig lærerikt. Er du ute for tilfelle melder du først den lokale politistasjonen om situasjonen, før du kontakter norsk ambassade/utenriks stasjon.

Nødpass kan kun benyttes til én reise og koster like mye som ordniært pass. Egne regler gjelder for USA.

Visum

De aller fleste land krever at du har visum i orden før du slipper inn i landet. Her er det lurt å være ute i god tid for å sjekke om du trenger visum. Visum koster ofte mellom 300-800 kroner. Start prosessen tidlig, helst flere uker før avreise. Enkelte ambassader krever personlig fremmøte for å behandle visumsøknader - deriblant Kina. Andre ambassader har ikke tilholdssted i Norden engang og man må da beregne en del tid til søknadsprosess samt sending av søknad til utlandet. Som oftest er visum greit å ordne på grensen eller på flyplassen, men kjipt å komme til et land hvor dette ikke er mulig. Sjekk god oversikt på hvor du trenger visum på denne siden.

Aktiviteter/Overnatting

Noen aktiviteter kan ofte være lurt å forhåndsbestille. Jeg har selv bestilt safari i Kenya, gorillasafari i Uganda og kung-fu skole i Kina på forhånd. Jeg kommer til nevnte land i høysesong og da er det en fordel å vite at man faktisk får til det man har lyst til. Man kan ofte også spare litt penger på dette - om man da ikke er heldig å få bli med en safarigruppe som tilfeldigvis trenger en ekstra mann når man er er nede.

Ofte kan det også være greit å bestille første overnatting i by/sted man kommer. Det ordner seg som oftest uansett, men om man kommer sent til en by er det greit og trygt å ha et sted å gå til med en gang. Jeg lander i Nairobi kl 01:00 på natten og ble anbefalt å fikse både henting på flyplass samt bestille overnatting slik at alt var klart når jeg kom ned.


God reise!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar