25.06.2011

Kulturtips til ferieturen!

Ikke spør etter salt- og pepperbøssen i Portugal, husk at det er usofistikert å splitte middagsregningen i Frankrike, og i Kina skal du passe deg for å komme for sent til et avtalt møte.
Det kan ofte være lurt å sette seg litt inn i kultur og etikette før man reiser avgårde til en nytt land. 

Asia: Spise med spisepinner er riktig i mange deler av Asia. Feil er det når du fordeler maten mellom gjestene med de samme pinnene.
På ferie i Asia skal du heller ikke bruke føttene til å peke på ting eller mennesker, og ikke plasser føtter på bord eller stoler mens du sitter. Sistnevnte er dårlig manerer stort sett hvor enn i verden du befinner deg.

Andre ting som kan være nyttig å huske på rundt matbordet i Asia er f.eks: Alltid ta med en liten gave om det er første gang du besøker noen hjemme, aldri(!) spis først, vær på hugget og fyll alltid opp glasset/tallerken til de andre, bruk spisepinner. Spis opp alt i bollen din, men la den siste biten med mat ligge igjen på fatet.

Russland: Når du spiser skal håndleddet plasseres på kanten av bordet, gaffelen i venstre hånd og kniven i høyre hånd. Vodka er russernes favorittdrikk og skal nytes med måte. Den skal skåles med, ikke nippes til. Ei heller skal vodka mikses med noe annet. Best er den i sin reneste form, mener russerne.

Portugal: Ikke spør etter salt og pepper til maten. Det setter kokken i et dårlig lys.

Frankrike: Ikke snakk om penger mens du spiser, og ikke be om å splitte regningen når oppgjørets time er kommet. Det anses for å være svært usofistikert.

Australia: Er du ute med venner, er det god skikk å kjøpe en runde med drikke til hele vennegjengen. Ingen setter pris på en som kun ordner drikke til seg selv.

Thailand: Munker skal ikke berøre kvinner. Det er velkjent. Skal du derfor som kvinnelig turist gi munken en gave, sørg for at det er innenfor munkens rekkevidde.

Brasil: Du sitter i et møte og telefonen ringer. Skal du ignorere det innkommende anropet? Nei. Du bør i hvert fall ta telefonen og gi vedkommende i den andre enden beskjed om at du ringer opp om litt.

Marokko: Marokkanske hilsener kan være opptil 10 minutter. Hils med din høyre hånd og deretter tar du hånden til hjerte - for å symbolisere at du tar møtet til ditt hjerte. Gode venner kan legge på opptil fire luft kyss, etterfulgt av en strøm med gode ønsker og komplimenter.

Nepal: I Nepal er det uhøflig å stege over noens utstrakte ben. Flytt dine egne utstrakte ben dersom noen skal passere. Gå heller ikke over eller sett deg på en munks pute i eller i nærheten av et tempel, selv om ingen sitter på den.
Uganda: Menn går nesten alltid i bukser, selv i det aller varmeste været. Shorts er et tegn på å være et barn.
Tanzania:
Gutter fletter vanligvis ikke håret. Om du har fletter og er mann, tilsier det ofte at du er homofil, noe som er en kjempe tabu i tanzaniansk kultur. 


Malaysia: Har du hendene i lomma, er dette et tegn på at du er sinna. 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar