13.08.2011

Erfaringer fra Afrika


Etter aa ha reist en maaned i Ost-Afrika har jeg faatt mange erfaringer. Alt fra hvordan man bor oppfore seg i kinosalen til hvordan man pruter ned prisen i en tuk-tuk!
Og naa skal dere selvfolgelig ogsaa faa litt stemningsmusikk! Litt langt innlegg, saa ta meg med rundt middagsbordet eller til frokosten!!

Det kan vaere greit aa vaere litt forberedt for man reiser til Ost-Afrika. Jeg fikk meg en del overraskelser, men sitter igjen med mange vittige opplevelser naa. Blant annet ble jeg skjelt ut fordi jeg ikke reiste meg naar Kenyas nasjonalsang ble spilt av i kinosalen. Jeg har ogsaa faatt stein kastet etter meg fordi jeg spiste i offentlighet under Ramadan..

Mine tips og erfaringer fra Ost-Afrika:

1. Alt i Ost-Afrika tar omtrent 3 ganger saa lang tid som hjemme. Er bussen ment aa ta 5 timer, skal du ikke se bort i fra at det naermer seg 15 timer med venting, forsinkelser og treg buss for du er fremme.

2. Folk er ekstremt serviceinnstilt og vennlige, men forventer som oftest noe i retur etter aa ha hjulpet deg med aa vise vei til toalett, vise vei til billettkontor for buss osv. Jeg fikk uonsket hjelp av en fyr i Kampala da jeg var paa utkikk etter buss; Det endte med at han krevde noen slanter av meg, men sta som jeg er ga jeg han ingenting. Naar folk la merke til at vi diskuterte/krangla var det plutselig 20 mannfolk rundt oss som begynte aa dra i uteliggeren, saa jeg kom greit ut av den. Vaer alltid kritisk.

3. Spis og drikk saa mye som mulig av den lokale maten! Men husk paa aa bli vant til bakterier og klima for du prover deg paa lokal mat. Det finnes utrolig mange nye smaker, lukter og saa klart nye bakterier. Men absolutt verdt det naar magen er god :)

4. Reis deg paa kinoen naar nasjonalsangen skal spilles av. Jeg var den eneste i kinosalen som saa en film, og satt aa dillett med iPoden da nasjonalsangen ble spilt av. Ikke populaert aa faa tilsnakk av de ansatte etterpaa for det jeg ikke reiste meg. Men hallo, jeg er jo norsk.. Jaja..

5. Laer deg noen gloser og litt av spraaket! Swahili og engelsk praktiseres i mesteparten av Ost-Afrika. Kan vaere veldig nyttig aa kunne litt swahili naar man f.eks skal prute i butikk eller i en tuk tuk! Noe av det jeg laerte meg og som jeg brukte daglig var noen setninger som jeg brukte senest i dag.

(Plystrer paa tuk tuk)


Mads: Jambo, habari? (Hei, hvordan gaar det?)


Taxi: Jambo mzungo. (Hei hvite mann)


Mads: Nataka kwenda beracha gesti (Jeg vil til Beracha gjestehus f.eks)


Taxi: Ok, get in!


Mads: Ni bei gani? (Hvor mye koster det?)


Taxi: 400 shillings


Mads: (Ler haanlig) Ghali sana, rafiki! (Alt for dyrt, kompis!)


Taxi: Ok, 300 shillings for you my friend.


Mads: Ha, no. Forget it. Ill rather walk, crazy man! Kwaheri. (Hade)


Taxi: Ok, ok. 200 shillings.


Mads: No, 150 shillings and we can go right now.


Taxi: Get in (Sier han litt sinna etter en tenkepause)

6. Naar du gaar paa gaten eller er paa vei til et sted, saa prov aa lat som at du har full kontroll over hvor du skal. Prov aa se ut som du er godt kjent. Vaer litt overlegen og unngaa oyenkontakt med tiggere, selgere osv. Da slipper du mye mas og sparer tid. Kynisk, men effektivt..

7. Reis som lokalbefolkningen gjor! Bruk matatu (14manns taxi), moped eller sykler. Koster 1/4 av prisen i forhold til taxier. Skal du reise lengre kan ogsaa matatu og moped funke. Men busser lonner seg som oftest da, selv om det er noen tunge turer. Men for all del, en kul opplevelse!

8. Reiser du under hoytider, og da spesielt Ramadan i muslimske land saa vaer ekstra noye paa hva du gjor. Respekter religionen og folkene. Det er fastetid for alle muslimer mens solen er oppe. Gjem deg enten paa do eller paa et rom naar du skal spise eller drikke. Ikke like ille overalt, men bedre aa ta forholdsregler.

9. Spor for du tar bilder eller filmer folk og steder! Ofte vil de ha en mynt eller 1000, men alt er prutbart. Ellers finner man alltids noen som gjerne vil bli tatt bilde av og vil bare se bilde av seg selv som "betaling" for bildet.

10. Sist, ha alltid smilet paa lur! Folk liker folk som smiler, spesielt turister som er paa besok. Mange ubehagelige situasjoner som kan unngaas om man smiler og virker positiv!

Her har du noen bilder av mine oppleveler fra Ost-Afrika!

Jungeltur i Bwindi Impenetrable National Park
En av "de store fem" - Black Rhino!
Besok i en Masai landsby, jeg slo de paa hoppinga. Lett.
En slapp Cheetah etter at den nettopp har jaktet paa en gazelle
Soloppgang i Uganda, samme morgen som gorillatrekkingen.
Verdens storste gorillatype og flokkleder: Silverback!
Palmesus paa Zanzibar!
Typisk hus i Ost-Afrika. Treramme med torket kumokk som vegger.
Et av mine mange fremkomstmidler i Afrika. Matatu! Vi var 30 stk i en av de!
Solnedgang i Mombasa, med en dame som ikke var veldig fornoyd med aa bli tatt bilde av i bilen til venstre!

2 kommentarer:

  1. WOW! Elsker stemningsmusikk btw!

    SvarSlett
  2. Gøy å sjå kossen turen går! Ser ut som du har fått opplevd masse på ein liten månad. Bra blogg! Gled deg til Kina ;)

    SvarSlett