01.01.2012

Englevakt paa turen!

Etter aa ha kommet trygt hjem til Norge er det litt lettere aa skrive om halvdramatiske ting som skjedde paa turen. Litt flaks har jeg nemlig hatt i lopet av et halvt aa paa tur!


Her har dere noen av episodene hvor jeg har hatt litt flaks eller ekstremt englevakt paa!

- Den forste utfordrende episoden jeg hadde var etter en uke paa reise. Tidligere hadde jeg gaatt inn for aa hoppe i det hva gjelder hygiene paa turen for aa teste kroppen litt og naa kom straffen for det. Fra jeg dro fra Kenya med lang buss til noen dager ut i Uganda oppholdet mitt var jeg veldig syk. Jeg halvbesvimte konstant, svimlet, ristet og var svett og sliten. Magen hadde faatt juling og to netter med mareritt ble tilbringt i en seng i hovedstaden i Uganda, Kampala. 2 smaa bananer og 3 havrekjeks var det jeg fikk i meg paa to dogn, pluss et par kopper med vann. Etter at jeg hadde ligget aa ristet, svettet og vridd meg i smerte paa hotellet fikk jeg hjelp til naermeste lege for blodsjekk etter mistanke om malaria. Blodproven viste ingenting, men jeg kom meg gjennom natten og vaaknet opp til noe som maa ha vaert et bonnesvar morgenen etter - helt frisk!

- Ellers var Uganda et kjempe land. Hadde en skummel opplevelse i jungelen paa nattestid paa vei til Bwindi. Hvor dorene var laast i det vi kjorte gjennom landsbyer med brennende bildekk, musikk som spilte og folk som gikk rundt med machete i haanden. Ikke rart jentene i bilen hylte naar jeg skulle til aa aapne opp laasen! Minnet meg mye om deler av "Blood Diamond" filmen!

- I Tanzania kan dere lese om fergeforliset som skjedde et par uker etter at jeg dro fra Pemba. Jeg satt selv i en overstudd, gammel europeisk ferge med navnet "Spice Islander" - identisk med den som forliste paa vei til Pemba. Skipet var registrert for 600 personer, 17.oktober var fremdeles 3568 mennesker savnet etter velten. Med 100 redningsvester om bord, sier det seg selv at disse fergene ikke akkurat har fulgt reglene.. 

Les mer om ulykken her:

- Vietnam gikk stort sett greit. Et lite under at jeg ikke ble ordentlig paakjort i traffikken, baade som mopedist og fotgjenger. Hadde to nestenulykker i fjellene i Sapa. En idiot kom dundrende gjennom en sving, i alt for hoy fart og selvfolgelig i feil fil. Jeg laa innerst i svingen og han kom mot meg innerst i svingen. Han fikk kastet seg bort og unngikk akkurat aa kjore ut av veien like etter. Puh! Like etter kom en stor lastetrailer paa akkurat samme maate full fart i mot meg, men fikk ogsaa kastet seg bort. Der trodde jeg faktisk at turen var over.

- I Australia var det ogsaa et par-tre ulykker mens vi var der. Denne gangen var det tre haiangrep (mest sannysnlig), alle tre med dodelig utfall. Les mer om ulykkene her:


- I Malaysia var det flere uhell mens vi var der. Elvecruiset vi hadde fra Sukau innover i Kinabantang elven hadde en ulykke dagen for vi hadde cruiset. En australsk dame ble trampet i hjel av pygme elefantene som holder til i jungelen og langs elven. 
Les mer om ulykken her:

Samme dagen som vi dykket i Kota Kinabalu i Malaysia var det ogsaa en tragisk dykkerulykke. En dykker ble funnet bevisstlos under vann og transportert direkte til sykehus. Status i saken og helse til dykkeren er ukjent og saken er fremdeles under etterforskning. Dykkeren var en veldig erfaren dykker og ingen vet hva som har skjedd.

I tillegg fikk jeg vite i dag at det hadde vært en trafikkulykke i nærheten av Kota Kinabalu noen få dager etter at vi hadde reist videre. En turistbuss kjørte inn i et tre og 7 turister fra Brunei døde.
Les mer om det her:
- Seventh death from bus crash

Til dere som planlegger reise; Vaer forsiktig paa tur, vaer kritiske og pass paa dere selv. Husk reiseforsikring, fjellvettreglene kan brukes til saa mangt og ikke minst sjekk reiseraad fra utenriksdepartementet ofte og gjerne les gjennom "A Safe Trip Abroad"!

1 kommentar:

  1. Vi hadde ganske mange nesten ulykker også på vår 15 måneder reise rundt jorden... heldigvis var det bare nesten-ulykker, og ulykker som skjedde med samme transportmidlene noen dager senere...Fin blogg ;)

    SvarSlett